Filmpjes

Film en video als bronnen van inspiratie

Zoals de natuur een bron van inspiratie kan zijn, kan kunst dat zijn, maar ook film en video. Films en video’s die beeld en geluid bieden, vaak ook weer van natuur en vaak van mensen. Waarbij het non-verbale en het verbale inwerken en betekenis geven aan de kijker. Soms komen waarnemingen diep van binnen bij ons aan. Het komt aan op een plaats, waar we er (nog) geen woorden voor hebben. ‘Je bent geraakt’. Of ‘het kwartje is gevallen’ of er is een inzicht. Ook kan het zijn dat het inzicht direct tot nieuwe woorden leidt. Tot begrip, tot een nieuw model, tot een concept.

Iedereen leert zo anders. Voor de een is de ingang het denken, voor het ander het ervaren, voor weer een ander het doen.

Hieronder twee filmpjes. Eentje waarbij je Ronald Bremer hoort en ziet praten en bewegen. Een filmpje van al weer ruim 10 jaar geleden, maar toch zie je iets van een intentie. Voel je iets en hoor je iets wat iets vertelt over deze mens. Het andere filmpje gaat over Victor Frankl, een overlever van Auschwitz, de man die de logotherapie heeft ontwikkeld. Een therapievorm die een groot belang hecht aan taal. Het belang van woorden. Hoe woorden, ook in jezelf uitgesproken, jezelf tot steun kunnen zijn of jezelf kunnen afbreken.

Ronald Bremer

In dit gedateerde filmpje van een kleine 3 minuten krijg je een beeld van Ronald Bremer toen hij 45 jaar oud was. Hij werkte als loopbaancoach en coach voor medewerkers van de hogeschool Utrecht. In dit filmpje introduceert zichzelf als ‘creatieve verdieper’. Met als motto “Alles wat je aandacht geeft groeit”. Termen en zinsneden die nog steeds geldig zijn, maar ook een andere inkleuring hebben gekregen in de afgelopen ruim 15 jaar.

Viktor Emil Frankl

Viktor Emil Frankl was een Oostenrijks neuroloog en psychiater. Als volwassene kwam hij in Auschwitz en overleefde de kampen.

Hij heeft veel gedacht en geschreven over ‘De zin van het bestaan’ en het belang van het hebben van doelen. Belang van taal en ook ‘zelfspraak’ om doelen in het eigen leven wel of niet te bereiken. In dit filmpje geeft hij een metafoor weer die de aanhoorders kunnen gebruiken voor hun eigen leven. Een filmpje van een bijzondere man, met bijzondere lessen voor ons.